Bouw- en maakindustrie

Het Living Lab Hennep+ ondersteunt en faciliteert de ontwikkeling van circulaire en biogebaseerde producten en processen op basis van hennep in Vlaanderen. Dit doen we aan de hand van democases binnen verschillende toepassingsdomeinen in de bouw- en maakindustrie.

Bioboards

Vanuit Europa neemt de druk toe om gebruik te maken van vezelplaten die uitsluitend biogebaseerd zijn. Het is dan ook belangrijk dat de Vlaamse plaatverwerkende industrie meer groen en circulair wordt gemaakt door het gebruik van hennepfracties en andere biologische materialen.

Kalkhennep

Isolatiemateriaal in de bouwsector kan meer circulair en duurzaam gemaakt worden dankzij het gebruik van hennepfracties in het productieproces. Het aandeel van natuurlijke isolatie zal in de toekomst enkel toenemen als kalkhennep op een concurrentiële manier kan geproduceerd worden.

Biocomposiet

Natuurlijke vezels zoals hennep en vlas hebben het potentieel om als alternatief voor glasvezel te worden ingezet in glasvezelcomposieten, maar ook in houtplastiekcomposieten en andere hoogwaardige producten in de Vlaamse bouw- en maakindustrie.

Heeft u zelf ideeën rond biogebaseerde en circulaire productontwikkeling met hennep?