Één maand geleden zaaiden we in kader van het VLAIO project Living Lab Hennep+ een klein veldje industriële hennep in de moestuin op Campus Coupure, de bio-ingenieursfaculteit van de Universiteit Gent, in samenwerking met StuJardin .

Nadat er was vastgesteld dat de bodem vervuild was met PCB’s, en er tot nader orde geen voedingsgewassen meer mogen geteeld worden, bleek industriële hennep de ideale tussentijdse oplossing! Dit éénjarig gewas groeit namelijk makkelijk op verarmde en vervuilde gronden en kan vervuiling zelfs uit de bodem halen, een proces dat fytoremediatie wordt genoemd.

Ondertussen zijn de planten mooi gegroeid! Hennep kan op 3 maand tijd wel 2 tot 4 meter hoog worden!

De biomassa zal kunnen gebruikt worden voor tal van toepassingen zoals biocomposieten, papier, textiel met de vezels, en spaanplaten, isolatiemateriaal, stal-en dierenbedding met de scheven.

De informatieve borden maken voorbijgangers duidelijk dat er hier geen drugs wordt geteeld en geven een aantal van de vele agronomische en ecologische voordelen van deze plant weer, alsook van de toepassingsmogelijkheden… Check it out!

Rijden we binnenkort rond op een fiets gemaakt van hennep? ;)