Weer een aantal hectares ingezaaide hennep dichter bij de transitie naar een lokale en circulaire Vlaamse maak- en bouwindustrie! 🌱👍

De stad Mechelen heeft toestemming gegeven om 1 ha hennep in te zaaien op een landbouwgrond in Leest, nabij Mechelen. De hennep wordt ingezaaid in samenwerking met onder andere C-Biotech en de Boerenbond vzw, die de hennepteelt in Vlaanderen mee ondersteunen en willen stimuleren. De hennepbiomassa zal worden gebruikt om duurzaam bouwmateriaal te maken, meer bepaald hennepplaten ontwikkeld door C-Biotech.

Hennep is een snelgroeiend en duurzaam gewas met heel wat voordelen voor mens en milieu. De teelt vraagt weinig onderhoud en verdraagt verschillende bodemtypes en klimaten. Het heeft geen gewasbeschermingsmiddelen nodig, vraagt relatief weinig water en meststoffen, en kan tot wel 4 keer meer CO2 uit de lucht capteren in vergelijking met een bos!

Alle delen van de plant kunnen gebruikt worden voor diverse gebruikstoepassingen. De hennepplaten van C-Biotech worden gemaakt uit de hennepstengel.

 

Lees hier meer over industriële hennep en het inzaaimoment in Mechelen!